Umetna inteligenca in pravni izzivi, 20. in 21. 5. 2024

Izredna profesorica dr. Petra Ferk se je udeležila konference "Umetna inteligenca in pravni izzivi'', ki je potekala 20. in 21. maja 2024 v Hotelu Grand Bernardin v Portorožu.

Dr. Petra Ferk je na svojem predavanju predstavila vpliv umetne inteligence na javno naročanje v Evropski uniji. Osredotočila se je na proces digitalizacije javnih naročil, pri čemer je podrobno opisala prehod od tradicionalnih papirnatih postopkov do popolnoma digitaliziranih rešitev. Poudarila je dvojno vlogo umetne inteligence kot orodja, ki pomaga pri izvedbi javnih naročil, ter kot pomembnega dejavnika, ki zahteva strojno berljive podatke za učinkovitejše delovanje elektronskih platform za oddajo ponudb.

Umetna inteligenca danes posega v skoraj vsa področja našega življenja, vključno s tistimi, kjer delujejo pravniki. Zaradi tega so bili sprejeti številni novi pravni akti na ravni Evropske unije in v Sloveniji. Na konferenci so strokovnjaki z Instituta Jožef Stefan podali osnovne informacije o umetni inteligenci ter predstavili nove pravne podlage. V posebnih sekcijah so bile obravnavane novosti, ki jih prinaša umetna inteligenca, v različnih sektorjih, kot so javna uprava, javna naročila, bančništvo, zdravstvo, energetika, avtorske pravice, osebni podatki in odgovornost za umetno inteligenco.

Poleg tega so bile izpostavljene tudi nevarnosti, ki jih prinaša umetna inteligenca, ter predstavljene možne rešitve za te izzive. Konferenca je tako ponudila celovit vpogled v trenutno stanje in prihodnost umetne inteligence ter njen vpliv na pravne in druge strokovne prakse.