Platforma S-Procurement je ena najbolj transparentnih – ali celo najbolj transparentna si upamo trditi – rešitev za nabave v javnem in zasebnem sektorju, ki je na voljo na slovenskem trgu. Prava transparentnost v postopkih nabave se namreč zagotavlja s številnimi instituti - z zagotavljanjem revizijske sledi, varnim elektronskim podpisovanjem, časovnim žigosanjem, šifriranjem in ne nazadnje s certificirano rešitvijo, neomejeno hrambo dokumentacije znotraj certificiranega sistema tako po času kot po velikosti datotek …

Vsi ti instituti skupaj onemogočajo različne manipulacije ob nalaganju in/ali prenosu dokumentov iz sistema in podobno. Zgolj pristop odprtih podatkov (pa tudi odprtih javnih pogodb), ki je v javnosti pogosto izpostavlja kot edini institut za zagotavljanje transparentnosti v postopkih javnih naročil, ne more opravljati in/ali nadomeščati teh funkcij. Obenem pa ima lahko tudi negativne vidike, o katerih so na voljo številni primerjalni prispevki.


V skladu s šestim odstavkom 88. člena ZJN-3 je sistem S- Procurement ohranil rešitev (samodejnega generiranja) zapisnika o odpiranju ponudb, potem ko so ponudbe dešifrirane in odprte. Zgolj na ta način je sistem lahko skladen z zakonodajo. Postopek šifriranja in posledično dešifriranja na platformi S- Procurement je dokaj kompleksen iz razlogov zagotavljanja pravne in informacijske varnosti. Na zahtevo lahko naročniki zapisnik o odpiranju ponudb vedno posredujejo tudi drugim zainteresiranim subjektom.


Platforma S-Procurement pa ves čas od začetka delovanja sistema v Sloveniji omogoča tudi objavo zapisnikov o odpiranju ves čas po izvedbi odpiranja in ne le določeno število ur. Vendar pa se je treba zavedati, da to omogoča tudi zlorabo teh informacij. Zato platforma S-Procurement dopušča, da naročniki glede na naravo konkretnega postopka sprejmejo odločitev, na kakšen način bodo postopali glede razkrivanja podatkov, saj je na njih tudi odgovornost.